Atròfia vaginal i menopausa
L'atròfia vaginal és una condició que afecta especialment les dones a la menopausa i es produeix a causa de la disminució dels nivells d'estrogen al cos, la qual cosa debilita els teixits vaginals (es tornen prims, secs i menys elàstics), redueix la producció de lubricació i disminueix la circulació sanguínia.
L'atròfia vaginal pot causar sequedat vaginal, dolor durant les relacions sexuals, picor, cremor i incontinència urinària, entre altres símptomes que afecten la qualitat de vida de les dones.
A més a més d'afectar la qualitat de vida sexual, pot ser un factor de risc per a la infecció vaginal i les infeccions del tracte urinari. L'atròfia vaginal també pot tenir un impacte negatiu en la salut emocional i mental d'una dona, ja que en pot afectar l'autoestima i la relació de parella.
Atròfia vaginal i menopausa
Un estudi publicat a la revista Menopause el 2014 va trobar que la prevalença de l'atròfia vaginal en dones postmenopàusiques era del 47%. Un altre estudi, publicat al Journal of Women's Health el 2013, va trobar que la prevalença de l'atròfia vaginal en dones postmenopàusiques era del 57%.
Tot i que s'estima que al voltant del 50% de les dones menopàusiques experimenten algun grau d'atròfia vaginal, moltes dones no busquen tractament o atenció mèdica a causa de la vergonya o la incomoditat que poden sentir en parlar sobre els símptomes. Per tant, el percentatge real de dones afectades pot ser encara més gran. És important que les dones parlin amb els professionals de la salut sobre qualsevol símptoma d'atròfia vaginal per rebre el tractament adequat i millorar-ne la qualitat de vida.
L'atròfia vaginal en dones joves
Cal assenyalar que l'atròfia vaginal no és una condició exclusiva de la menopausa. L'atròfia vaginal també la poden patir dones més joves, especialment durant la lactància i després de donar a llum, a causa dels canvis hormonals. També pot ser el resultat de certs tractaments mèdics, com ara la radioteràpia, la quimioteràpia o l'extirpació quirúrgica dels ovaris.
Tot i això, l'atròfia vaginal és molt més comú en dones postmenopàusiques a causa de la disminució dels nivells d'estrogen, que afecta directament el teixit vaginal.
Tractaments no hormonals per a l'atròfia vaginal
Per tal de prevenir l'atròfia vaginal durant la menopausa, es recomana mantenir una vida sexual activa. El sexe regular ajuda a augmentar el flux sanguini a la zona vaginal, cosa que pot ajudar a mantenir la salut i l'elasticitat dels teixits vaginals. També es recomana fer exercicis de Kegel regularment per enfortir els músculs de la pelvis i millorar la circulació a la zona vaginal.
És important utilitzar lubricants vaginals i humectants per reduir la sequedat vaginal i millorar la comoditat durant les relacions sexuals. També existeix la teràpia amb làser vaginal, que utilitza làsers per estimular la producció de col·lagen i millorar la salut dels teixits vaginals. Els professionals de la ginecologia són els qui han de poder recomanar la idoneïtat d’aquests tractaments.
Blog Dàlia: informació i consells per al nostre univers íntim
Llegeix aquí tots els articles del nostre Blog Dàlia sobre acompanyament a la dona al llarg de totes les etapes de la seva vida íntima i educació, salut i benestar íntim per a tothom.