Climateri: el primer pas cap a la menopausa

El climateri és la primera etapa en la qual avancem cap a la menopausa. És una etapa desconeguda per moltes dones, ja que no se'n parla prou sovint. El climateri és el període que comença quan l'ovari comença a disminuir la producció d'hormones, com l'estrogen i la progesterona, i s'allarga fins que es produeix la darrera menstruació. Pot durar fins a 10 anys, però la durada és variable en cada dona.

Aquesta etapa es caracteritza per canvis hormonals que poden causar símptomes com boires mentals, irritabilitat, fogots, insomni i sequedat vaginal. A més, les dones poden començar a experimentar canvis en la seva vida sexual i reproductiva. És important destacar que aquesta etapa és diferent per a cada dona, i que no totes les dones experimenten els mateixos símptomes.

Per a moltes dones, el climateri pot ser una etapa difícil, però hi ha moltes maneres de fer front als símptomes. Un estil de vida saludable que inclogui una dieta equilibrada, exercici regular i la reducció de l'estrès pot ajudar a alleujar molts símptomes. A més, hi ha tractaments hormonals i no hormonals sobre els quals el metge ens pot informar per als símptomes més greus.

A Espanya, les dones tenen una esperança de vida de 86 anys, el que significa que la menopausa i el climateri poden representar fins al 40% de la seva vida. És important que les dones rebin informació adequada i suport durant aquesta etapa. Les consultes amb el metge o la ginecòloga poden ser una font de suport i informació per a les dones que inicien el seu pas cap al climateri.

A Catalunya, les dones tenen una esperança de vida similar a la mitjana espanyola. Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, l'edat mitjana de la menopausa és de 51 anys. Això vol dir que les dones passen per aquesta etapa en una edat relativament jove, i que el suport i la informació són especialment importants.

Així doncs, el climateri és una etapa important per a les dones. És el primer pas cap a la menopausa i pot ser una etapa difícil per a algunes dones. És important rebre informació adequada i suport durant aquest moment vital per poder fer front als símptomes i continuar gaudint d'una vida saludable i plena. Dàlia et convida a positivitzar aquest moment de la teva vida i viure una entrada a la menopausa ben informada i ben acompanyada.

 

Blog Dàlia: informació i consells per al nostre univers íntim

Llegeix aquí tots els articles del nostre Blog Dàlia sobre acompanyament a la dona al llarg de totes les etapes de la seva vida íntima i educació, salut i benestar íntim per a tothom.