Menopausa i salut mental

Com afecta la menopausa a la salut mental? I què podem fer-hi al respecte?

La menopausa és una etapa important en la vida duna dona que pot tenir un impacte significatiu en la seva salut mental. A mesura que els nivells d'estrogen disminueixen, poden sorgir símptomes com ara canvis d'humor, ansietat, depressió i insomni.

Els canvis d'humor poden ser un dels símptomes més comuns de la menopausa. Les dones poden sentir-se més irritables, ansioses o tristes del que és habitual. Això pot ser degut a la disminució dels nivells d'estrogen, que afecta la producció de serotonina, una substància química que regula l'estat d'ànim. Els canvis d'humor també poden ser causats per la manca de son i la fatiga, que són comuns durant la menopausa.

L'ansietat i la depressió també són símptomes comuns de la menopausa. L'ansietat es pot manifestar com una sensació d'inquietud o de preocupació excessiva, mentre que la depressió pot provocar sentiments de tristesa, desesperança i manca d'interès en activitats que abans es gaudien. La teràpia hormonal pot ser una opció per a algunes dones amb símptomes d'ansietat i depressió, però també hi ha altres formes de tractament, com la teràpia cognitiva conductual i la meditació.

L'insomni també pot ser un símptoma comú de la menopausa. Les dones poden tenir dificultats per agafar el son o per mantenir-se adormides durant la nit. Això pot ser degut als canvis hormonals que afecten la producció de melatonina, una hormona que regula el son. Les dones també poden experimentar fogots i suors nocturnes, que poden interrompre el son. La consideració d'alternatives naturals, a base d'extractes de plantes, juntament amb els canvis en l'estil de vida, la pràctica de tècniques de relaxació abans de dormir i la creació d'un ambient propici per al son, poden ajudar a alleujar els símptomes de l’insomni.

En general, és important que les dones comprenguin que els símptomes de la menopausa poden afectar la salut mental i el benestar emocional. Parlar amb un professional de la salut i cercar opcions de tractament pot ajudar a alleujar els símptomes i millorar la qualitat de vida. A més, hi ha estratègies d'auto-cura que poden ser útils, com fer exercici regularment, mantenir una dieta saludable, dormir prou hores i buscar suport emocional en amics i familiars. La menopausa és una etapa natural a les nostres vides, i amb el suport adequat, s'hi pot transitar de manera saludable i positiva.

 

Blog Dàlia: informació i consells per al nostre univers íntim

Llegeix aquí tots els articles del nostre Blog Dàlia sobre acompanyament a la dona al llarg de totes les etapes de la seva vida íntima i educació, salut i benestar íntim per a tothom.