Intensitat i prevalença dels símptomes a la menopausa

A Catalunya hi ha un milió i mig de dones en edat de menopausa (més de 50 anys) i, segons els estudis, tres de cada quatre patiran com a mínim un dels símptomes més habituals en aquesta etapa.

Segons l'Estudi "Prevalença de símptomes i qualitat de vida en dones postmenopàusiques en atenció primària a Catalunya" (publicat a la Revista Espanyola de Geriatria i Gerontologia el 2019 i realitzat per un equip d'investigadors de diverses institucions, incloent-hi la Universitat de Barcelona, ​​la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​la Fundació Institut Català de Farmacologia i l'Institut Català de la Salut), els percentatges de dones en edat menopàusica que van informar tenir els símptomes més comuns de la menopausa van ser els següents:

  • Fogots: 67%
  • Suors nocturnes: 48%
  • Sequedat vaginal: 48%
  • Canvis d'humor: 45%
  • Manca d'energia: 42%
  • Insomni: 38%
  • Dificultat per concentrar-se: 31%
  • Mal de cap: 28%
  • Dolors articulars: 26%
  • Augment de pes: 22%
  • Palpitacions: 21%
  • Incontinència urinària: 18%
  • Pèrdua de libido: 16%
  • Pèrdua de memòria: 10%

 

Dones menopàusiques sense molèsties, existeixen?

Sí, algunes dones en edat menopàusica poden no tenir molèsties relacionades amb la menopausa. La menopausa és un procés natural que afecta cada dona de manera diferent, i alguns factors poden influir en la intensitat dels símptomes.

Per exemple, les dones que porten un estil de vida saludable, incloent-hi una dieta equilibrada i exercici regular, poden experimentar menys símptomes de la menopausa.

A més, el fet d'haver tingut fills, haver-los alletat i no haver pres anticonceptius orals durant massa temps pot influir en el fet de tenir menys símptomes a la menopausa, a causa dels canvis hormonals que tenen lloc al cos de la dona durant aquestes experiències. Concretament, l'embaràs i la lactància poden disminuir els nivells d'estrogen al cos de la dona, cosa que pot fer que la menopausa sigui més lleu. En canvi, l'ús prolongat d'anticonceptius orals pot causar una disminució en la producció natural d'hormones, cosa que pot augmentar-ne els símptomes.

Tot i això, és important tenir en compte que cada dona és diferent i que aquests factors no sempre tenen el mateix impacte en totes les dones. Altres factors, com ara la genètica i l'estil de vida, també poden influir en la intensitat dels símptomes de la menopausa. En general, es creu que les dones que experimenten menys estrès tenen un estil de vida saludable i no fumen, tenen més probabilitats de tenir menys símptomes de la menopausa.

 

Dones menopàusiques amb símptomes severs

S'estima que al voltant del 25% de les dones experimenten símptomes menopàusics severs que n'afecten la qualitat de vida, mentre que la majoria de les dones experimenten símptomes lleus a moderats. És important tenir en compte que, encara que algunes dones poden tenir símptomes lleus o nuls, totes les dones passen per la menopausa i experimenten canvis hormonals significatius que poden tenir un impacte en la salut i el benestar a llarg termini.

 

La menopausa és un procés natural de l'envelliment que afecta en major o menor grau, però a totes les dones. Des de Dàlia treballem per abraçar aquest moment vital i viure’l amb positivitat i plenitud. Sabem que per viure'l així, tot comença amb una presa de consciència a través de la informació i l’acompanyament. Aquest mes de maig 2023 encetem a Dàlia un monogràfic sobre la menopausa on aportarem precisament això: informació i assessorament sobre aquesta etapa de la vida.

Per una menopausa ben informada i ben acompanyada

 

Blog Dàlia: informació i consells per al nostre univers íntim

Llegeix aquí tots els articles del nostre Blog Dàlia sobre acompanyament a la dona al llarg de totes les etapes de la seva vida íntima i educació, salut i benestar íntim per a tothom.