Premi Hera per contribuir a la menopausa

El passat mes de març l’Associació Hera va fer entrega dels guardons a les guanyadores de la segona edició dels Premis Hera, un guardó que valora el projecte, la investigació, l’estudi, el treball i/o el negoci amb més dedicació per l’osteoporosi i la menopausa. Es convoca en quatre categories: cultura, emprenedoria, investigació i recerca i periodisme i comunicació.

En l’àmbit de la investigació i recerca, la guanyadora va ser Montse Iserte (psicòloga i sexòloga), pel projecte “Dàlia”. Ella és la cap de les creacions de Sensual Intim, una start-up destinada a la innovació de productes per a la salut sexual i reproductiva de les dones, i des del 2021 forma part del projecte Dàlia, amb el qual s’apropen productes i informació a les dones en l’etapa de la menopausa.

 

Montse Iserte i el projecte Dàlia

Montse Iserte és psicòloga, sexòloga i terapeuta de parella referent a Catalunya i a l’Estat espanyol. Ha dissenyat, juntament amb un equip d’enginyers de la Universitat Politècnica de Catalunya, dos invents que han revolucionat la salut íntima de la dona. Un és clau per a la etapa de menstruació, i l’altra ho és en l’etapa de la menopausa. Es tracta d’una copa menstrual que no cal treure de la vagina per buidar-la, i unes boles pèlviques que marquen una gran diferència i un pas endavant abismal en comoditat per a les dones que volen enfortir el sòl pelvià, atès que permeten un entrenament còmode, gradual i progressiu al ritme que cada persona necessiti.

Montse és la cap de totes les creacions de Sensual Íntim, una start-up destinada a la innovació de productes per a la salut íntima de la dona. Els seus anys d'experiència en el sector de la salut intima han permès que pugui investigar de primera mà els problemes als que s’enfronten les dones dia a dia i així poder crear productes resolutius i a la vegada assequibles per a totes. Del seu treball en equip amb enginyers de la Universitat Politècnica de Catalunya n’han sortit productes com l’Eureka Cup, l’Eureka Classic o les Pelvic Balls.

Al 2021 la seva empresa Sensual Íntim es va fusionar amb Dàlia, un altre projecte innovador, pioner i català adreçat a la salut íntima de la dona, per tal d’apropar encara més productes a les dones en l’etapa de menopausa.

 

Orígens i objectius del projecte Dàlia

Dàlia neix el desembre de 2020 a Lleida i actualment té presència també a Girona i a Reus. Concebut com a concepte de botiga innovador, trencador i aspirant a referent, Dàlia és una botiga única a Catalunya ubicada als carrers comercials principals de grans ciutats, pensada per apropar productes i informació a la dona i a les parelles que facilitin la seva vida íntima. Es vol abordar des d’una perspectiva integral (d’educació, salut i benestar) i natural un tema que encara arrossega tabús, en un espai modern i obert on s’hi ofereixi atenció, formació, assessorament i venda de productes de qualitat i que apropi les tendències i les innovacions del sector a la gent.

 

Eixos de posicionament i oferta de productes i serveis

Tractar la intimitat de les persones des de la naturalitat, amb delicadesa i abraçant la diversitat. Diversitat de gènere, d’edats i de moments personals que pot viure cada persona, conscients que naturalitzar la sexualitat és un camí on no tothom es troba en el mateix punt.

Salut: acompanyament la dona al llarg de totes les etapes de la seva vida íntima (menstruació, maternitat -part, postpart i lactància- i menopausa), oferint una varietat de productes i assessorament que facilitin aquests moments.

Educació: petita llibreria especialitzada en sexualitat i salut sexual, anomenada “Sapere Aude”, una locució llatina que ens interpel·la a atrevir-nos a saber, on hi ha llibres per conèixer i entendre la menopausa, una etapa vital de la dona encara molt tabú a la nostra societat però on des de Dàlia hi posem llum amb guies que  aporten les claus per viure-la amb plenitud.

A més de vendre productes i oferir atenció i orientació a les botigues, s’han anat organitzant moltes activitats com ara xerrades, tallers i presentacions de llibres amb sexòlogues i terapeutes de parella referents a Catalunya, tractant entre d’altres les alternatives eficaces i naturals que existeixen per combatre els símptomes de la menopausa.

Des de la botiga també es facilita accés a assessorament professional amb un equip de sexòlogues liderades per la Montse Iserte.

Benestar: amb l’objectiu de tenir cura de la intimitat, però també de gaudir-ne, el projecte, que prioritza el canal retail, ofereix també un ventall de productes que aporten benestar íntim a qualsevol persona o parella a qualsevol edat, també en la menopausa, amb productes que són específics per al benestar íntim d’aquesta etapa.

 

Com són les botigues Dàlia

Són un espai cèntric, càlid, acollidor, estèticament bonic i pensat per fomentar la comoditat de qualsevol persona només entrar-hi, amb una atenció personal que és el més valorat d’aquest projecte, atenent a les opinions que els seus clients i clientes van deixant fins ara a Internet.

 

Què aporta Dàlia a la menopausa

A Catalunya hi ha un milió i mig de dones en edat de menopausa (més de 50 anys). Segons els estudis, un 80% d’elles patiran com a mínim un d’aquests símptomes: fogots (80%), sequedat vaginal (60%), disminució libido (50%), insomni o alteracions del patró del son (40%), ansietat o intranquil·litat (30%) i dolor a les articulacions (20%). Des de les botigues s’apropen productes a les dones per alleujar tots aquests símptomes de la menopausa.

 

Pelvic Balls: productes de marca pròpia, patentats i dissenyats a Catalunya

Les Pelvic Balls permeten un entrenament gradual i progressiu del sòl pelvià amb una única bola.

El sòl pelvià és la musculatura que sosté tots els nostres òrgans genitals, i és molt important tonificar-la perquè permet: prevenir pèrdues d’orina o prolapses (despreniment dels òrgans, com la bufeta de l’orina); preparar el cos per a un millor embaràs, part i ràpida recuperació postpart; prevenir l'atròfia vaginal (que sol aparèixer en la menopausa), mantenint la vagina lubricada i flexible; i millorar el plaer en les relacions íntimes (es gaudeix més si la vagina està tonificada).

Les Pelvic Balls són l’opció actual del mercat més còmode i fàcil per tonificar el sòl pelvià. A més, és una solució nascuda a Catalunya, dissenyada (i patentada) per un equip de ginecòlegs, uròlegs i fisioterapeutes de reconegut prestigi (Universitat Politècnica de Catalunya).

 

Altres productes naturals: aposta per apropar productes naturals, de qualitat i proximitat

Des de Dàlia apropem a la dona infusions excel·lents cultivades i recollides a la vall Ferrera i que permeten combatre els símptomes més molestos de la menopausa:

També es disposa d’aromateràpia científica i cosmètica natural fitoaromaterapèutica gràcies a la qual es poden apropar productes desconeguts per a les dones com un sabó íntim específic per a la menopausa, hidratant vaginal i estimulant íntim per a la libido.

Alguns exemples de productes específics que aporten solucions a les dones en aquesta etapa, i informacions que desconeixen i que se’ls hi apropa des de Dàlia:

Sabons íntims específics.- A la botiga les nostres sexòlogues i professionals poden portar informació a les dones que aclareix conceptes importants, com ara la importància d’utilitzar sabons íntims específics en aquests etapa.

Hidratants vaginals per a la sequedat.- Productes com l’oli íntim hidratant i nutritiu d'ús diari. Formulat i elaborat a Lleida només a partir d'olis essencials i vegetals (sense químics, sintètics ni disruptors endocrins) i testat sota control dermatològic i ginecològic per a la sequedat vaginal.

Estimulants de la libido.- Productes pensats per utilitzar-los a la zona de la vagina, a base d’olis essencials amb propietats estimulants, que aporten la hidratació necessària per a una millor lubricació de la zona.

Lubricants de més qualitat, específics per a aquesta etapa.- La majoria de lubricants mèdics tenen glicerina (alguns fins i tot com a primer ingredient). La glicerina, tot i donar consistència al lubricant, no deixa de ser un sucre, un aliment ideal per a fongs i bacteris, tant susceptibles d’agafar-se en un moment com la menopausa. Es tracta de fórmules que permeten mantenir el teixit de la persona ben lubricat i humit, millorant la hidratació i l'elasticitat.

 

Objectius assolits fins ara

En dos anys a Dàlia hem apropat milers de productes per a la menopausa a moltes dones. Hem creat una comunitat de més de 3.000 usuàries a les xarxes socials (Instagram, Twitter i LinkedIn). Hem col·laborat en l’organització de més de 20 xerrades al voltant de la sexualitat per tal d’apropar informació a les persones, alguna d’elles específicament sobre la menopausa.

 

Blog Dàlia: informació i consells per al nostre univers íntim

Llegeix aquí tots els articles del nostre Blog Dàlia sobre acompanyament a la dona al llarg de totes les etapes de la seva vida íntima i educació, salut i benestar íntim per a tothom.