Sabó íntim específic per a la menopausa: per què?

Els sabons que fem servir habitualment per dutxar-nos són massa agressius per a la nostra zona més íntima i n’alteren el seu pH natural. Eliminen la "brutícia" però també els lípids que fan que les secrecions siguin protectores.

Els sabons íntims netegen, respecten els paràmetres fisiològics i donen suport a les defenses naturals. Es tracta de sabons que solen estar dissenyats per no interferir en l'acidesa natural de la vagina i acostumen a contenir ingredients que ajuden a mantenir una flora vaginal saludable.

En realitat, és recomanable fer servir un sabó especial per a la zona genital sempre, al llarg de tota la nostra vida íntima: n’hi ha que tenen un pH específic per a nenes i adolescents de 3 a 12 anys, per a l’etapa fèrtil i d’altres també per a la menopausa. Però és durant aquesta etapa que resulta especialment recomanable fer servir un sabó íntim específic, perquè els nivells d'estrogen del nostre cos disminueixen, fet que pot portar a una disminució de la lubricació vaginal i un augment del pH vaginal.

El pH normal de la vagina és àcid, cosa que ajuda a protegir contra infeccions i bacteris perjudicials. Quan el pH augmenta es torna més alcalí i augmenta el risc d'infeccions. L'ús d'un sabó íntim específic en aquesta etapa pot ajudar a mantenir el pH vaginal a nivells saludables i prevenir la sequedat i la incomoditat associades a la menopausa.

 

Com rentar-se?

La pell que envolta la nostra vulva és delicada i sensible, i s’ha de rentar de forma suau i externa, evitant com dèiem els productes de bany massa perfumats, que la poden irritar. Amb aigua, doncs, i molt poca quantitat de sabó íntim.

Cal fer-ho sempre des de la zona de la vulva cap a la zona anal i mai a l'inrevés, a fi d'evitar bacteris cap a la vulva. No s'aconsella l'ús d’esponges, ja que solen estar humides i acumulen microorganismes.

És important no portar l’aigua ni el sabó cap endins, perquè això altera els bacteris saludables de la vagina. Potser alguna vegada haureu sentit l’expressió “la vagina és com un forn pirolític, per dins es neteja sola”. És així. La vagina mai ha de netejar-se, atès que té el seu propi mecanisme depurador: el flux vaginal, que s’encarrega de mantenir un determinat pH que afavoreix el balanç adequat de la flora i evita el desenvolupament de bacteris. S’han d’evitar les dutxes vaginals excepte per prescripció mèdica.

Per a aquesta part més externa, doncs, es pot utilitzar un sabó íntim específic que sigui 100% natural i que tingui un subtil aroma que ens aporti la sensació de netedat que ens agrada sentir.

Finalment, és important parlar amb un professional mèdic abans de fer servir qualsevol tipus de producte íntim o tractament per assegurar-nos que sigui adequat a la situació individual de cada persona.

 

Blog Dàlia: informació i consells per al nostre univers íntim

Llegeix aquí tots els articles del nostre Blog Dàlia sobre acompanyament a la dona al llarg de totes les etapes de la seva vida íntima i educació, salut i benestar íntim per a tothom.